Intervju med NAV-gruppen

Mitt i stan i Umeå ligger ett gammalt brunrosa hus, Ordenshuset som är byggt 1901. Här samlas varje vecka ungdomar som är engagerade i Ungdomens Nykterhetsförbund och i Junis. Ordenshuset i Umeå är en av Våra Gårdars projektorter för ungdomsanpassning. Vi samlades en kväll för att diskutera vad som funkar bra i Ordenshuset och vad som behöver förbättras för att ungdomar ska trivas ännu bättre i huset. Nicole Steegmans är ordförande i UNF- föreningen Rumpnissarna, hon tycker att det bästa med Ordenshuset är att det är mysigt här. Hon berättar också att här i huset så hälsar alla på varandra och att man passar in här oavsett bakgrund. Här i huset finns liksom inga fördomar. Alla är välkomna oavsett hur man är, det tycker jag är bra säger Nicole. Hon får medhåll av Emilia Sjögren som är sekreterare i UNF Rumpnissarna. Emilia säger att det ord som bäst beskriver Ordenshuset är gemenskap. Emilia berätta att de har praktiska låskort som gör att de kan komma in i huset varje dag. Vill de vara där sent på helgerna så lägger en administratör in behörighet i låskortsystemet så kan de bara dra sitt kort och vips är de inne i huset. Fast ibland kan de bli lite tokigt ändå säger Emilia. På nyårsafton var vi här ca 40 ungdomar för att fira ett nyktert nyår tillsammans. På tolvslaget gick vi ut på stan för att kolla på fyrverkerierna, när vi kom tillbaks en halvtimme senare så kom vi på att vi hade glömt att be om behörighet den 1 januari. Helt plötsligt var vi utelåsta. Som tur var så var stämningen på topp så ingen blev sur eller på dåligt humör. Fast det var många som hade kvar väskor med hemnycklar och allt inne i huset. Amir Abbas är vice ordförande i Junis Umeå och leder en teatergrupp tillsammans med Josef Hashiguchi. De tycker att det är trevligt här i huset och att det är bra anpassat för ungdomsföreningar. Josef berättar att Ordenshuset brann år 2006, då hade Junis sin verksamhet i gårdshuset. Där höll också dövföreningen som hans föräldrar är med i till. Storebror Adam fick då kontakt med Junis och blev sedan medlem. Han drog med sig sin lillebror Josef och Josef lockade i sin tur med Amir. Då de blev medlemmar så skulle det inom kort vara Junis stora årligs teaterfestival, det övade jättemycket inför festivalen och det var så roligt så de är fortfarande engagerade så här fyra år senare. Nu är Ordenshuset renoverat efter branden och finare än någonsin. Junis och UNF har fått nya lokaler på tredje plan som förut var en oinredd vindsvåning. Ungdomarna berättar att det allra bästa här är att Junislokalen är så stor. Här finns massa madrasser som de använder vid övernattningar och läger, och så är det en fin spegel i Junislokalen. Dessutom ska de få en jättebra videoprojektor och en vit duk, allt tack vare Våra gårdar.

På bilden från vänster ser du de underbara: Josef, Amir, Paula, Emilia. Nicole heter den söta tjejen som ligger ner.


UNF Västerbotten bjuder in till:

Vet du inte vad du ska göra på höstlovet? Varför inte spendera det i Vännäsby ett par mil utanför Umeå tillsammans med en massa roliga UNF:are från både Västernorrland och Västerbotten?

Under fyra dagar kommer vi att blanda olika estetiska verkstäder (foto, musik, teater & dans) med kamratstödskurs. Vi utlovar också roliga kvällsaktiviteter, läskiga äventyr, spännande upptåg och pyssel
.

Kostnad:
250 kronor, då ingår resa, boende, mat och aktiviteter
Frågor? Kamilla Andersson, 0733- 83 83 21, [email protected]
Sista anmälningsdag: onsdag den 20:e oktober

Anmälan till:
kamilla(a)unf.se
I anmälan ska stå med: födelseår, namn, adress, telefonnummer (gärna både hem och mobil), mejladress, namn och telefonnummer till en målsman/anhörig samt om vi behöver veta något mer om dig (t.ex. allergier eller specialkost)


DET KOMMER BLI AWESOME - DU BORDE KOMMA!


Vinnare av Världens Barn-tävlingen

Jag har härmed nöjet att meddela att de UNF:are i Västerbotten som har samlat in mest pengar till Världens Barn är:

Denise Fowler
Elin Grenholm
Nina White
Malin Eriksson
Erik Moberg

Tillsammans har UNF:arna i Västerbotten samlat in 6491,50 kronor!! Bra jobbar alllihop!

Vinnarna belönas med en härlig luftballongstur i samarbete med Ballongflyg i Väst. Om vädert håller flyger vinnarna redan Tisdag den 19 Oktober kl 14.00 i Umeå. Vid blåsigt väder kommer vinnarna få presentkort på Ballongflygning och boka in sig vid lämpligt tillfälle till våren. Vinnarna meddelas via sms kl 0800 tisdag morgon huruvida det blir flygning eller ej.

Hälsningar från Sara, UNF:s fältkonsulent i Västebotten



18-40-helg 12-14 november i Sundsvall

Den här helgen är ett samarbete mellan UNF och IOGT-NTO och riktar sig till dig som är mellan 18-40 år och medlem i Västernorrland, Jämtland eller Västerbotten. Känner du dig lite för gammal för vissa UNF-läger eller kanske lite för ung för din lokala IOGT-NTO-verksamhet? Då är det här en helg för dig.

Temat för helgen är friskvård och vi kommer att blanda aktiviteter och föreläsningar på temat ”må bra”, bland annat besöker vi det ganska nyöppnade Himlabadet. Håller du själv på med någon aktivitet som kan passa in under temat och vill hålla i ett pass eller berätta om aktiviteten, så hör av dig till Linda eller Kamilla (se nedan).

Ta chansen - kom och njut, slappna av och ha en trevlig helg i Sundsvall!

För: UNF- och IOGT-NTO-medlemmar mellan 18-40 år i Jämtland, Västerbotten och Västernorrland

När: kväll 12:e november till cirka lunch den 14:e november

Kostnad: 350 kronor, då ingår resa, mat, boende (vandrarhem) och aktiviteter

Sista anmälningsdag: fredag den 29 oktober

I anmälan ska stå med: namn, födelseår, adress, telefonnummer, mejladress och om det är något du inte äter. För att kunna samordna resorna är vi också tacksamma om du talar om ifall du har bil och/eller körkort.

Anmälan skickas till: [email protected]
(Får du inte svar på ditt mejl inom fyra dagar så hör av dig igen, det har hänt att mejl försvunnit, så det kan hända igen.)

Frågor? Linda Tjälldén, linda.tjallden(a)unf.se eller 072-227 02 07

Kamilla Andersson, kamill(a)unf.se eller 0733-83 83 21


Nordic adventure 1-3 oktober rapport

Hej

Här kommer lite bilder och en rapport från helgens äventyrs läger.




Ni kan se fler foton på min facebook sida
www.facebook.com/profile.php?id=611504106

Mvh Matilda Svensson

Var med i insamlingen till Världens Barn och ha chansen att vinna en luftballongsfärd!

Hej alla glada UNF:are i Västerbotten!

Som vissa av er vet är UNF med varje år och samlar in pengar till Världens Barn. Världens Barn är en insamling runt om i hela Sverige där pengarna går till projekt för barn i fattiga länder. Det är många organisationer som är med och hjälper till att samla in pengar varav UNF är en. SVT sänder två stora galor till förmån för Världens Barn i oktober.

För att peppa er UNF:are att göra ert bästa för Världens Barn arrangerar vi en tävling. De 5 UNF:are som har samlat in mest pengar får flyga luftballong i Umeå tisdag den 19 oktober! Att samla in pengar kan man göra på många olika sätt. Det vanliga sättet är att stå med en bössa på stan eller gå runt och knacka dörr. Du kan också samla in pengar utanför en stor teater eller sportarrena eller något annat ställe där det finns mycket folk. Mer kreativa sätt att samla in pengar är att arrangera en loppis, sälja fika eller sjunga på stan. Bara fantasin sätter gränser! Om du vill vara med i tävlingen så följ dessa enkla punkter:

1.    Anmäl dig till [email protected]

2.    Hämta en insamlingsbössa i din kommun. När du anmäler dig får du veta vem du ska ringa till för att få en bössa.

3.    Samla in så mycket pengar du bara kan fram till måndag den 18 oktober!

4.    Måndag den 18 oktober går du till banken och sätter in pengarna på Världens Barns konto. Du får då ett insättningskvitto som visar på hur mycket pengar du har samlat ihop

5.    Senast kl 16.00 måndag den 18 oktober meddelar du till [email protected] hur mycket du har samlat in.

6.    Klockan 17.00 samma dag meddelas vinnarna via mejl och vi lägger även upp namnen på vinnarna på vår blogg: http://unfvasterbotten.blogg.se/

7.    Är du en av 5 lyckliga vinnare. Ta med insättningskvittot och kom till Umeå för att flyga luftballong kl 14.00 tisdag den 18 oktober! Du får reseersättning för att åka buss till Umeå om du inte bor där.

Prata gärna med en kompis, det är roligare att samla in pengar om ni är två stycken som hjälps åt. När ni anmäler er får ni ett mejl med all information ni behöver för att vara redo att samla in pengar till Världens Barn. Läs mer om Världens Barn på svt.se/radiohjalpen. Det är viktigt för dig att veta att luftballongfärden bekostas av UNF Västerbotten, inte av insamlingen till Världens Barn.

Ta chansen att göra något bra för världens barn! Hälsningar från UNF Västerbotten



Hej jag är ny!

Hej allesammans!

Tänkte berätta att jag börjat arbetsträna på UNF hos Sara Bargell.

Det ska bli skoj det! Hoppas jag kan hjälpa till med allt bra ni pysslar med, hör gärna av er om det finns något jag kan göra för er i ert engagemang. Ser fram emot att träffa er snart och lära känna alla grymma, drivna och peppade nykerister!

/Sofi

Här är katten Kiruna som jag bor med, fin va?! Och jag med massa folk i fjällen, det är juli, galet väder ibland. 

RSS 2.0